środa, 7 marca 2012

Domowa wędlina


Kupując gotową wędlinę, tak naprawdę nie wiemy, co jemy. Mnóstwo w niej konserwantów i ulepszaczy, które szkodzą naszym dzieciom i nam. Tak naprawdę do dnia dzisiejszego nie zdawałam sobie sprawy, jak łatwo jest zrobić domową wędlinę. Do tej pory myślałam, że jest to bardzo czasochłonne, ale myliłam się. 
W internecie znalazłam wiele przepisów i rad. Ostatecznie postanowiłam skorzystać z tego przepisu, który poddałam pewnym modyfikacjom i przede wszystkim na próbę, zrobiłam go z połowy porcji. Efekt? Nie żałuję. Wędlina jest smaczna, soczysta i dobrze przyprawiona, a ja, wiem, co jem :)


Składniki:
1 kg mięsa (np. udziec z indyka, szynka, łopatka- tak jak u mnie )
1 litr wody
60 g soli
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
W oryginale jeszcze:  po pół łyżeczki nasion: kolendy, kminu rzymskiego i ziarenek gorczycy białej. Ja ich nie użyłam ze względu na silną alergię mojej córeczki.Jeśli macie ochotę, możecie dodać również te przyprawy.


Mięso umyć, obwiązać sznurkiem, żeby ładnie wyglądało. Można też kupić gotową siateczkę. Do garnka wlać wodę i dodać sól, przyprawy i czosnek. Włożyć mięso i zagotować. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu 15 minut (w oryginale jest 5). Wyłączyć gaz i zostawić mięso w garnku do rana. Rano ponownie zagotować i gotować na małym ogniu 15 minut. Pozostawić w wodzie aż do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. super, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zrobienia własnej wędliny jeszcze się przymierzam. Chętnie kiedyś wykorzystam Twój przepis:) Mało jemy wędlin, kto by to zjadł taką porcję:) Ale zamrozić się pewnie da.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO kup mniejszą porcję mięsa, np 30 dag.

      Usuń
  3. Mama Alergika- taka wędlina spokojnie może kilka dni postać w lodówce. Ja też miałam zamrozić, ale tego kawałeczka, który został już się nie opłacało :)Mój mąż w trzy dni zjadł prawie całą :) Ja też nie przepadam specjalnie za wędlinami, ale wielkiego wyboru teraz nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja w środku lekko różowa ? Tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z tego, co pamiętam, to moja też wyszła lekko różowawa.

      Usuń