Co prawda, święta wielkanocne już minęły, ale w ramach inspiracji jako dodatek do codziennego obiadu, przedstawiam mój przepis na ćwikłę z jabłkami. Warto po nią sięgać jak najczęściej, bo oprócz tego, że jest smaczna, to jak wiadomo, zawiera mnóstwo witamin.
Przepis dołączam do akcji Burak w roli głównej.
Składniki:
ok. 5,6 czerwonych buraków
2 jabłka
1 mała cebulka
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Buraki dokładnie umyć i ugotować do miękkości. Kiedy nieco ostygną, ściągnąć z nich skórkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne i również zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet jabłkowy i doprawić do smaku..
Smacznego!
Bardzo, bardzo smakowita jarzynka :D
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł! Teraz jednakowoż pyli brzoza, więc my z jabłkami raczej nie możemy (ja to w ogóle nie mogę), więc dam ogórcasa kiszonego zamiast jabłka :)
OdpowiedzUsuń