Rewelacyjny tort dla alergików! Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a smak jest zbliżony do prawdziwych tortów. Jest słodki i smaczny. Jedyną wadą jest chyba fakt, że zawiera dużo kalorii, ale mimo wszystko zachęcam do wypróbowania!
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki kleiku ryżowego
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki cukru
1 k. margaryny bezmlecznej
Składniki na krem:
400 ml wody
1 szklanka cukru pudru
200 g margaryny bezmlecznej ( w temp. pokojowej)
kleik ryżowy
1 banan
Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem i pozostawić do ostygnięcia. Dosypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na tortownicę i dokładnie ugnieść. Piec 10-15 minut w temp. 200 st. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
W celu wykonania kremu- wodę zagotować i ostudzić. Dosypać kleik ryżowy w takiej ilości, aby kleik był gęsty i nie spadał z łyżki. Wrzucić posiekaną margarynę, dodać cukier i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. W przepisie oryginalnym, podano, aby na dwa placki, zrobić podwójną masę (ja 2/3 masy wyłożyłam na pierwsze ciasto). Masę wyłożyć pokrojonym w plasterki bananem i przykryć drugim ciastem. Wierzch rozsmarować pozostałą masą. Udekorować dozwolonymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło
Fantastyczny, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńKrem jest pyszny!!! nie tylko dla alergików :) polecam!!! bardzo pozytywnie jestem zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńCzy kleik kukurydziany i ryzowy to taki jak te dla niemowlat?
OdpowiedzUsuń