Składniki (oryginalny przepis tutaj):
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki letniej wody
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki naturalnego cukru waniliowego
15-20 g drożdży
1/4 szklanki oleju
Nadzienie:
1 szklanka jagód
cukier do posypania
Do miseczki wsypać 1/2 szklanki letniej wody. Dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, drożdże i wymieszać. Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, sól, cukier waniliowy oraz dodać olej, 1/2 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, można dodać więcej wody. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości i wycinać koła. Na każde nałożyć 2 łyżeczki jagód i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Brzegi zlepić ze sobą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniami do dołu. Odstawić jeszcze na 30 min. Piec ok. 25 min. w temp. 175 st. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Roobiłam wiele razy i mi smakowąło :D
OdpowiedzUsuńMM, balsam lejesz na mę duszę! Bardzo się cieszę, że smakowały :D Śliczne zrobiłaś, nie to co moje ;)
OdpowiedzUsuńhm, jakby takie kruuche jagodzianki ;]
OdpowiedzUsuńbardzo optymalnie i pomysłowo!
Oj, marzę o takich jagodziankach, tylko mi się nie chce zrobić. Ale zjeść, to bym zjadła...
OdpowiedzUsuńOsa, ale ich nie robi się aż tak długo, naprawdę- spróbuj :) A jak nie, to zapraszam do mnie, chętnie upiekę je jeszcze raz :)
UsuńŚliczne, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńNie kuś, bo Cię złapię za słowo;) Albo może się jednak sprężę, chociaż na razie wróciłam z wyjazdu do teściów i mam za dużo warzyw z ich ogródka do przerobienia na słoiczki, a młody jest niezwykle absorbujący (czytaj: rozjęczany), więc czasu mało.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, polecam! Robiłam dla znajomej, która mi podesłała ten przepis. Miękkie... nie za słodkie... po prostu idealne. Zrobiłam małe, takie na raz, bo wykrawałam kuflem do piwa :P zdjęcie tutaj https://www.facebook.com/aswkuchni/photos/a.272813656207723.1073741855.241553202667102/399329783556109/?type=1&comment_id=399364366885984&reply_comment_id=399368993552188&offset=0&total_comments=4¬if_t=photo_comment pozdrawiam serdecznie Ania
OdpowiedzUsuń2 szklanki mąki to stanowczo za mało..
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam. Wyszły pyszne, pulchne i mięciutkie jak prawdziwe jagodzianki. Zrobiłam po 3 z malinami, jagodami i jeżynami. Najlepszego dla mnie to te z malinami. Reszta zresztą też pyszna. Dziękuję za przepis 😊
OdpowiedzUsuńAcha na 1 szkl. Wody dalam
OdpowiedzUsuńTrochę więcej niż 2 szkl. mąki
OdpowiedzUsuńNo. Właśnie chyba za dużo wody jakieś rzadkie ciasto mi wyszło. Musiałam disypac mąki
OdpowiedzUsuń