poniedziałek, 9 lipca 2012

Drożdżowe z owocami- bez mleka krowiego i jajek



Lato od zawsze kojarzyło mi się z zapachem ciasta drożdżowego. Zresztą uwielbiam je pod każdą postacią, dlatego, kiedy zobaczyłam przepis na blogu MojeTworyPrzetwory, od razu musiałam go wypróbować. Od tego czasu, ciasto zrobiłam już dwa razy i zapewniam, że to nie koniec :) Drożdżówka wyszła mięciutka i puszysta, a cała blacha jeszcze tego samego dnia zrobiła się pusta. 
W celach eksperymentalnych, połowę zrobiłam z jabłkami, a drugą z samą kruszonką. Ta pierwsza wersja była o wiele smaczniejsza, dlatego też za drugim razem zrobiłam już całe ciasto z owocami- wiśniami i jabłkami. Poniżej przepis już w wersji dla alergików.

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
1/2 k. margaryny bezmlecznej
25 g drożdży
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:
50 g margaryny bezmlecznej
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 p. cukru waniliowego

Mąkę przesiać przez sitko. Zrobić w niej zagłębienie i wsypać rozkruszone drożdże. Na drożdże wysypać połowę cukru oraz wlać połowę mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, tak aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 min. Margarynę roztopić i wlać do miski. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godz. W tym czasie zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki wsypać do miseczki i ucierać, aż do powstania drobnych kuleczek. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć owocami i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st. przez ok. 45 min.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Takie jak mojej mamy. Uwielbiam drożdżowe a jak przepis od Ewy to z pewnością udany. Świetnie go przerobiłaś! Pozdrawiam po urlopie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mi miło;) Dziękuję, bardzo fajnie jest wiedzieć, że Ktoś próbuje moich przepisów, że tak pięknie wychodzą, smakują;) Super drożdżówka!!! Też ją uwielbiamy, gości u nas przynajmniej 2 razy w m-cu;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajniutka Ci ta drożdżówka wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mojetworyprzetwory, drożdżówka podbiła moje serce! Patyska, dziękuję, wypróbuj ją, bo jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń