Składniki:
1/2 średniej wielkości brokuła
1 marchewka
ok. 3 łyżki mąki kukurydzianej lub kaszki manny
1,5 l wody
pieprz, sól
koperek do posypania
Brokuły umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa gotować w garnku z niewielką ilością wody z solą do czasu, aż będą miękkie. Następnie dolać ok. 1,5 l wody. Przyprawić solą, pieprzem i zagęścić mąką kukurydzianą ( w ilości zależnej od tego, jaką gęstość zupy się preferuje). Zupę zmiksować. Podawać gorącą, posypaną posiekanym koperkiem.
Uwagi:
Przed przejściem na dietę bezmleczną, do zupy używałam bulionu z kostki rosołowej i doprawiałam vegetą. Ta wersja była oczywiście smaczniejsza, dlatego, jeżeli ktoś nie jest wrażliwy na składniki zawarte w kostkach rosołowych, można ich użyć, a zupa jeszcze bardziej zyska na wartości.
Uwagi:
Przed przejściem na dietę bezmleczną, do zupy używałam bulionu z kostki rosołowej i doprawiałam vegetą. Ta wersja była oczywiście smaczniejsza, dlatego, jeżeli ktoś nie jest wrażliwy na składniki zawarte w kostkach rosołowych, można ich użyć, a zupa jeszcze bardziej zyska na wartości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz