środa, 25 lipca 2012
Cukinia faszerowana dla alergików i nie tylko
Cukinię faszerowaną cenię sobie nie tylko za rewelacyjny smak, ale także za to, że nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na wytworną kolację. Dzisiejszy wariant został oczywiście specjalnie dostosowany do potrzeb alergików.
To także pierwsze danie, zaprezentowane na blogu, które w swoim składzie zawiera płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne). Osobiście, używam ich już od jakiegoś czasu, dzięki namowom Mamy Alergika i uważam je za wspaniały zamiennik sera. Postanowiłam o nich wspomnieć na blogu, ponieważ sama podchodziłam do nich dość sceptycznie. Jednak, muszę przyznać, że od pierwszego zakupu stosuję je niemalże codziennie, a dzięki nim grzanki, pizze czy nawet zwykłe kanapki, o wiele bardziej przypominają w smaku te niedietetyczne. Po szczegółowe informacje, odsyłam do wyszukiwarki, ale wspomnę jeszcze, że oprócz walorów smakowych, zawierają też szereg witamin i mikroelementów, a zatem warto w nie zainwestować.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie (u mnie jedna duża)
500 g mięsa mielonego (u mnie 250 g drobiowego i 250 g wieprzowego)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
płatki drożdżowe
olej
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na odrobinie oleju. Mięso mielone przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać do cebuli i smażyć przez kilka minut. Cukinie dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Wybrany miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość dusić pod przykryciem przez kilka minut. Całość jeszcze raz przyprawić do smaku. Środek cukinii posmarować pędzelkiem namoczonym w oleju. Oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Napełnić je farszem. Ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia, wierzch posypać płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja przymierzam się do faszerowania cukinii ale do mięska dodam też przetarte pomidory, będzie bardziej zwarte i wilgotne. Polecam mięsko takie jak u mnie do spaghetti bolognese:) Cieszę się, że używasz płatki drożdżowe, są dobre nie tylko dla Alergików:)
OdpowiedzUsuń