wtorek, 28 sierpnia 2012
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Każdy, kto regularnie odwiedza mojego bloga z pewnością już zauważył, że wyjątkowo lubuję się w płatkach owsianych. Nic dziwnego, w końcu to samo zdrowie, a w dodatku jeszcze smaczne. Podobne ciasteczka owsiane miałam już okazję zrobić. Przepis możecie znaleźć tutaj. Tym razem jednak zmieniłam kilka składników i wyszły zupełnie inne ciacha! Odpowiednio przypieczone, chrupiące, zdrowe i co najważniejsze- pyszne :) Polecam jako słodką przekąskę lub jako słodkie drugie śniadanie.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki roztopionej margaryny bezmlecznej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki musu z jabłka startego na tarce o średnich oczkach
ok.100 g suszonej żurawiny
Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać mus jabłkowy i roztopioną margarynę. Wymieszać. Dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Odstawić na 5-10 minut. Jeśli masa nie będzie jeszcze lepiąca, dodać kilka łyżek wody (u mnie nie było takiej potrzeby). Namaczać ręce w ciepłej wodzie i formować kulki, a następnie spłaszczać je i wykładać na blachę posmarowaną olejem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne te ciasteczka. :) Na pewno zdrowe, jak na tego typu rzeczy. No i lubię dodatek żurawiny.
OdpowiedzUsuńNie dość, że muszą być bardzo smaczne, to jeszcze takie zdrowe! I proste w przygotowaniu. Nic, tylko robić :)
OdpowiedzUsuńDrugi dzień z rzędu piekę te ciacha - wariacje z morelami, z suszonymi jabłkami... - zapakowałam w celofan, przewiązałam rafią i dałam w prezencie Przyjacielowi:) dziękuję:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasteczka smakują :)
UsuńBardzo smaczne. Następnym razem muszę zrobić podwójną porcję :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko, czy można zastosować do ciastek olej zamiast margaryny? I.. jaką margarynę bezmleczną polecasz muffinkowa mamo?
OdpowiedzUsuńDziewcinko, można :)
Usuń