środa, 21 marca 2012

Ciasteczka owsiane


Lekkie, zdrowe i przepyszne. W sam raz, kiedy ma się ochotę smaczną przekąskę. Mnie zachwyciły. Mam nadzieję, że Wam również będą smakowały. Tradycyjnie, dodaje się do nich np. ziarna słonecznika, sezamu czy bakalie. U mnie w wersji z jabłkami. 
Przepis dodaję do akcji Słodka Wielkanoc Alergika.

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki roztopionej margaryny bezmlecznej
pół łyżeczki soli
1 banan
1 jabłko

Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać rozgniecionego banana i roztopione masło. Wymieszać. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta i lekko zamieszać. Namaczać ręce w ciepłej wodzie i formować kulki, a następnie spłaszczać je i wykładać na blachę posmarowaną olejem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!

Źródło



24 komentarze:

  1. fajny pomysł na bloga, a ciacha wyglądają świetnie ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ciastka. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby było tak do końca zgodnie z zasadami, opatrz proszę wpis aktywnym linkiem do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastka przetestowane, smakowały nawet mężowi który za słodkościami nie przepada, ze swej strony dodałam żurawinę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Bardzo się cieszę, że smakowały :) W połączeniu z żurawiną zapewne też były pyszne. Moja córeczka niestety jej nie toleruje. A mężowi zazdroszczę, że może żyć bez słodkości ;) Też bym tak chciała! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogłabyś podać typ mąki pszennej... Muffinkowa :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastka są genialne!!!nigdy nie jadłam pyszniejszych!!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i bardzo mi miło, że zasmakowały :)

      Usuń
  8. Miło mi :) Ja też je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, łatwe i szybciutko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. PYCHA!!!!! Własnie zajadam. Nie miałam niestety jabłka...

    OdpowiedzUsuń
  11. W zasadzie piekłam je dla mojego atopika małego ale nie pogryzie... może znacie jakis przepis (łatwy) na miekkie ciasteczka?:-) Mała ma 15mc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, rzeczywiście moja Mała też im nie podołała w tym wieku. Dla takich maluchów polecam mięciutkie ciasteczka amarantusowe: http://dietabezmleczna.blogspot.com/2012/10/zdrowe-ciasteczka-amarantusowe-dla.html

      Usuń
  12. Dzisiaj zrobiłam według Twojego przepisu. Dodałam prawdziwego masła. Wyszło 12 sztuk. Ciastka przepyszne - oczywiście wszystkie zniknęły. Pozdrawiam. Dominika

    OdpowiedzUsuń
  13. a mozna zamiast margaryny wlac olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ;) Jestem świeżoupieczoną mamą i właśnie skorzystałam z wolnej chwili ;) Uwielbiam piec. Dziękuję za super przepis !! szybko i pysznie !! ...moje są na masełku, dodatkowo ciutka cynamonu ;) pozdrawiam

      Usuń
  14. a moge zapytac o margaryne bezmleczna? jaka to np? jestem kulinarna gapa wiec z gory przepraszam jesli zadalam glupiutkie pytanie
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, spokojnie, na początku diety ja też nie miałam pojęcia, że takie w ogóle istnieją :) Margaryn bezmlecznych dostępnych jest wiele na rynku, trzeba po prostu czytać etykiety. Z tych lepszych mogę polecić 'Alsan', a z tych łatwiej dostępnych to 'Palma' czy biedronkowa 'Tortowa'.

      Usuń
  15. Ciasteczka rewelacyjne, zamiast banana dorzuciłam żurawinę. Zajadam się nimi!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka są PRZEPYSZNE, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje około 5 minut, potem już tylko do pieca.

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasteczka rewelacja :)) do słodkiego ciągnie mnie jak pszczoły do miodu, a tu nietolerancja laktozy u Maleństwa, więc ciasteczka są moim wybawieniem :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciacha wygladaja kuszaco ;) a gdzie mozna kupic margaryne bezmleczną ?

    OdpowiedzUsuń