wtorek, 8 maja 2012
Muffiny owsiane z bakaliami
Z całą pewnością mogę stwierdzić, że są to najlepsze muffiny, jakie kiedykolwiek jadłam. Puszyste, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, o orzechowym aromacie i z delikatną morelową nutką. Po prostu pycha! Idealne zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Są zdrowe i pożywne, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia :) Przepis nieco zmodyfikowany, dodaję do akcji: Kinder Party i Czas na piknik 2012.
Składniki na 12 muffinek:
Suche:
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
Mokre:
0,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
4 łyżki oleju
0,5 szklanki dowolnych bakalii (u mnie tylko dozwolone suszone morele)
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. W drugiej miseczce wymieszać składniki mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać (konsystencja powinna być bardzo gęsta). Dodać posiekane drobno owoce i ponownie lekko wymieszać. Nałożyć do papilotek, umieszczonych w formie na muffiny.
Piec 20 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prawdziwa z Ciebie Muffinkowa Mama, śliczne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają! pychotki!
OdpowiedzUsuńMam nadmiar płatków owsianych i chętnie wypróbuję Twoje muffiny:) Jak ładnie urosły!
OdpowiedzUsuńNadmiar? Ja zużywam ponad paczkę tygodniowo :) Uwielbiam wszystko z płatkami owsianymi :)
UsuńJa na okrągło kupuję:)ale ponieważ ostatnio orkiszowe królują, owsiane czekają:)
UsuńEkstra przepisy - takiej strony mi było potrzeba ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, marchewkę zastąpiłam dynią, mąkę pszenną - owsianą i gryczaną i wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, marchewkę zastąpiłam dynią, mąkę pszenną - owsianą i gryczaną i wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuń