wtorek, 1 maja 2012
Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego
Tak naprawdę ni to tartaletki, ni to mini pizze, ale w końcu posta trzeba było jakoś zatytułować :) Pomysł wziął się nagle, kiedy w lodówce nie było nic na kolację, a chciało się czegoś innego, niż zwykle. Do tej pory używałam ciasta francuskiego jedynie do słodkich wypieków, ale tym razem postanowiłam zobaczyć, jak smakuje w wersji wytrawnej. Jak dla mnie- bomba! Delikatne, rozpływające się w ustach, po prostu pycha! Pasuje zarówno jako drugie danie na obiad, jak i na kolację. Można je podać na co dzień, ale też wtedy, kiedy przychodzą goście, bo bardzo ładnie się prezentuje. Jest też jeszcze jedna zaleta- można zużyć wszystko to, co w lodówce wydaje się być zbędne. Na pewno powtórzę to danie jeszcze wiele razy.
Przepis dołączam do akcji: Kinder Party, Finger Food oraz Świat pomiędzy kromkami.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół cukinii
1 mała cebulka
40 dag dozwolonej wędliny
pół puszki kukurydzy konserwowej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kminek
czosnek mielony
Ciasto francuskie pokroić na 6 równych prostokątów. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zachować odstępy. Cukinię umyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki, wędlinę w paseczki. Na ciasto francuskie wykładać kolejno: plasterki cukinii, cebulę, wędlinę i kukurydzę. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 15, 20 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj lubimy wymysły z francuskiego ciasta, także na wytrawnie. Twoje tartaletki jak kanapeczki:)
OdpowiedzUsuńMama Alergika, racja, to chyba byłaby bardziej odpowiednia nazwa :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, dawaj je na durszlakowe Kinder Party! :)
OdpowiedzUsuńPatyska, dzięki! Już dodaję :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak płat ciasta francuskiego w lodówce! A w takim zestawie jeszcze nie jadłam, chętnie zrobię. Polecam też wersję z przysmażoną cebulką i pieczarkami.
OdpowiedzUsuńOSa, chętnie, ale jak na razie odważyłam się zjeść tylko 1 łyżkę pieczarek ;) Może kiedyś spróbuję więcej :)
OdpowiedzUsuńale czy czasami ciasto francuskie to duże ilości masła, którego w diecie bezmlecznej się nie powinno jeść? Czy coś pomyliłam.. ?:)
OdpowiedzUsuń