Wczoraj spędziliśmy cudowny dzień. Mąż zabrał mnie nad jezioro, gdzie w romantycznej scenerii mogliśmy popływać łódką i podziwiać piękne widoki. Kiedy wróciliśmy, oboje nabraliśmy ochoty na coś słodkiego, a jednocześnie nie chciałam tracić czasu na siedzenie w kuchni. Wymyśliłam więc trufle dla alergików, które są słodkie, pożywne i smaczne, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Przepis dołączam do akcji: Kinder Party, Kokosowe Szaleństwo i Zdrowe Słodycze.
Składniki na ok. 10 trufli:
40 g płatków owsianych błyskawiczych
10 łyżek gorącej wody
2 czubate łyżeczki melasy z trzciny cukrowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru trzcinowego
ok. 8 łyżek wiórków kokosowych+ 6 łyżek do posypania
Płatki owsiane odmierzyć do miseczki. Dodać wodę, melasę, cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Jeśli konsystencja będzie już na tyle gęsta, że będzie pozwalała na uformowanie odpowiednich kształtów, ulepić niewielkie kuleczki (jeśli nie, można jeszcze dodać wiórki kokosowe), a następnie obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Smacznego!
Wyglądają pięknie, muszę wypróbować jak smakują :)
OdpowiedzUsuńPatyska, dziękuję! Są bardzo smaczne, w sam raz dla dzieci, bo mięciutkie. Ja następnym razem spróbuję dodać do nich trochę pokruszonych wafli, albo ciasteczek, bo wolałabym, żeby coś w nich jednak chrupało ;)
OdpowiedzUsuńO, takie chrupiące jeszcze wspanialsze! Super pomysł :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Może tylko dodałabym kapkę karobu, jako jego maniaczka ;)Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńa my niestety na kokos uczuleni :( szkoda :(
OdpowiedzUsuńBardzo fajne! Zdrowe z pewnością:)
OdpowiedzUsuńobtoczyć w bułce tartej??
OdpowiedzUsuńOczywiście, że w wiórkach kokosowych, a nie w bułce tartej :) Mój błąd, już poprawiłam. Dziękuję za spostrzegawczość :)
Usuń