niedziela, 31 lipca 2011

Co jest dozwolone, a co zabronione...

W diecie eliminacyjnej zakazane są następujące produkty:


  •  mleko i jego przetwory ( t.j.: jogurty, kefiry, kwaśne mleko, masło, maślanka, mleko, wszystkie rodzaje serów, serwatka, śmietana, śmietanka, żelatyna wołowa, i inne produkty zawierające w składzie mleko)
  • wołowina, cielęcina
  • owoce cytrusowe (np. pomarańcze, mandarynki, cytryny) truskawki, poziomki oraz soki, dżemy z tych owoców
  • czekolada, kakao, miód
  • orzechy
  • ryby wędzone i morskie
  • owoce morza 
  • jajka kurze
  • pory, selery, pomidory

Co wolno jeść:
 
 
Tutaj dopiero pojawia się problem. Znalazłam na ciekawym blogu: http://mamanadieciebezmlecznej.blogspot.com/2010/12/eliminacja.html listę dozwolonych rzeczy. Aczkolwiek po krótkim czasie, doszłam do wniosku, że nie może to być lista uniwersalna. Dlaczego? Dlatego, że każdy alergik jest inny i czasami produkty, które z pozoru wydają się być bezpieczne, okazują się uczulać. Tak też okazało się w przypadku mojej córeczki, która nie toleruje np. ogórków. Dlatego też listę dozwolonych produktów, musimy stworzyć sobie samodzielnie, metodą prób i błędów. Z racji tego, że ja na diecie jestem dopiero od dwóch miesięcy, cały czas próbuję nowych produktów i staram się na bieżąco tę listę aktualizować. Trwa to dość długo, z tego względu, że jeśli wystąpi reakcja alergiczna na jakiś produkt, z wprowadzeniem nowego trzeba czekać do momentu ustąpienia objawów.
 
Za produkty bezpieczne można uważać:
 
  •  owoce : banany, brzoskwinie, jabłka, jagody, porzeczki oraz soki, dżemy i galaretki z tych owoców (używaj żelatyny wieprzowej)
  •  owoce suszone : śliwki, morele, żurawina, rodzynki
  •  warzywa: buraki, marchewkę, ziemniaki, kapustę pekińską, kukurydzę, pietruszkę, koper, szpinak, młodą fasolkę szparagową, dynię, kabaczek, cukinię, wszystkie rodzaje sałat, brokuły
  • świeże zioła : natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, kolendra i inne
  • mięso drobiowe, wieprzowe i królicze (ja nie mogę się przemóc)
  • pieczywo
  •  chleb ryżowy i chleb chrupki( tu trzeba spr etykiety), maca
  • chrupki kukurydziane, domowy popcorn
  • płatki owsiane, kukurydziane, płatki ryżowe błyskawiczne
  • kasze, ryż, makarony bezjajeczne( ryżowy, gryczany, zwykły pszenny, pełnoziarnisty)
  • margaryny bezmleczne : do smarowania: Flora light, do smażenia, pieczenia : Palma)
  •  mleko ryżowe, owsiane, kokosowe
  • zamienniki mleka typu Nutramigen czy Bebilon Pepti
  •  jaja przepiórcze
  •  ziarna : kukurydzy, słonecznika, dyni, wiórki kokosowe,
  •  przyprawy : sól, pieprz, naturalne mieszanki przypraw ( jeśli mamy do takich dostęp)
  • cukier
  • domowe słodycze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz