sobota, 10 marca 2012

Racuchy bez mleka


Lubię obiady na słodko. Zazwyczaj serwuję je na drugie danie. Racuchy znalezione na stronie Kwestii Smaku są idealne. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam i w dodatku bez mleka. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą. Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie. Zrobić zagłębienie w mące, wsypać cukier, wlać olej, a następnie powoli dodawać zaczyn, mieszając dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie (wg. oryginału ok. 4-5 minut, ja robiłam to krócej). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Na patelnię wlać olej na wysokość ok. 3-4 cm. Nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć na gorącym oleju  z obydwu stron do zarumienienia (ok. 2 minuty każdą stronę). Racuchy wykładać na papierowe ręczniczki. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym lub konfiturą.
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Świetne, na pewno zrobię. Wysoko ten olej trzeba lać, to już prawie pączki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patyska, szczerze mówiąc ja aż tyle nie lałam i nie byly surowe w srodku, ale to już kwestia do wypróbowania :) Ale racuszki są palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wyprobowałam :) Wyrosły pięknie. Nawet smakowały na drugi dzień na zimno, prawie jak pączki ;)
    Zastanawiam się czy nie wrzucić następnym razem jabłek w plasterkach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, można dodać jabłka :) Cieszę się, że racuszki smakowały :)

      Usuń
  4. pycha, pycha!!!! dziekuje za przepisy! racuszki pyszne na cieplo,ale na zimno jeszcze smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i cieszę się, że wypiek był udany :)

      Usuń
  5. Na ile osób jest ta porcja? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinkowa Mamo, wczoraj pierwszy raz natrafiłam na Twoją stronę i jestem z tego bardzo zadowolona :)
    Dzisiaj już korzystam z pierwszego Twojego przepisu - właśnie smażę racuszki :) Są przepyszne, wspaniałe :)
    Po 4 mies. ścisłej diety to "niebo w gębie".
    Pozdrawiam i dziękuję za prowadzenie tak potrzebnego bloga! Na pewno skorzystam z niejdnego przepisu!
    K.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ktoś próbował inną mąkę niż pszenna? U nas musi być bezglutenowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś właśnie spróbuję z gryczaną bo też bezglutki jesteśmy :) dam znać co wyszło :)

      Usuń
  8. są - gryczane racuszki :) wszystkim w domu posmakowały bez wyjątku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Racuchy bardzo smakowite.Ja zmniejszyłam porcję do połowy i użyłam suchych drożdży oraz dodałam troszkę aromatu miałam akurat z pomarańczy. Trzeba tylko dodać żeby na patelni nie wkładać za dużo moje tak urosły ze nie mialam jak przekręcić. Z połowy porcji wyszło 12szt.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię. Później napiszę czy smakowały tym moim lasuchom

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły fantastyczne. Ważne, że bez mleka, bo mam Wnusie alergiczna. Super. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń