wtorek, 25 września 2012

Rogale śniadaniowe z dynią


Przepis na rogaliki z dynią znalazłam na forum ogrodniczym. Zachwycił mnie na tyle, że dzisiaj będę próbowała go po raz kolejny, bo po wczorajszym wypieku nie ma już śladu. Rogaliki są cudownie mięciutkie, żółciutkie i niesamowicie puszyste. Zachwycałam się nimi nie tylko ja, ale i mój mąż oraz goście, którzy akurat mieli okazję jeść u nas śniadanie. 
Rogale można pozostawić bez nadzienia i wówczas można zjeść je zarówno na słodko, jak i wytrawnie lub tak jak ja, nadziać je ulubioną konfiturą i wtedy pozostanie już tylko zaparzenie kawy :) 

Składniki (na 16 dużych rogali):
550 g mąki pszennej
300 g dyni
50 g margaryny bezmlecznej
80 g wody (lub soku z odsączenia puree dyniowego)
10 g drożdży
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli

opcjonalnie:
 ulubiona konfitura (u mnie różana)

Dynię obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze, a następnie zmiksować. Margarynę rozpuścić, dodać do niej wodę i kiedy temperatura spadnie, dodać cukier, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto, do momentu, aż zlepi się w kulkę i będzie odchodzić od ścianek. Jeśli dynia jest soczysta, może okazać się, że ciasto będzie trzeba podsypać mąką (tak było w moim przypadku). Wyrobione ciasto uformować w kulkę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godz. (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt koła i z każdego wyciąć po 8 rogalików. Jeśli chcemy, można nałożyć konfiturę lub samo ciasto zwinąć na kształt rogalików. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 min. Piec w temp. 180 st. przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!




Przepis dodaję do akcji:

4 komentarze:

  1. Przecudowne! Ja wlasnie znalazm przepis na chalke dyniowa..a teraz widze twoje rogaliki i nie wiem co mam upiec:))
    POzdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Rogale piękne, koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Normalnie sobie jutro takie upiekę, a co mi tam :)Pozdrawiam ciepło.
    Jak mnie ta identyfikacja obrazkowa wkurza! Może Ty ją kochana wyłącz, co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję za informację :) Mnie też denerwują te hasła, a sama nie wiedziałam, że i u mnie ona jest ;) Zaraz coś pokombinuję :)

      Usuń