środa, 10 października 2012

Dynia pieczona



Kolejny przysmak dla smakoszy dyni. Warto go zrobić przy okazji pieczenia ciasta lub robienia obiadu w piekarniku. Dobrej dyni nigdy dosyć!

Składniki:
400 g dyni
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, curry, zioła prowansalskie

Dynię obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą, curry i ziołami prowansalskimi. Dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać. Ułożyć w pojemniku żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy dynię ułożyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Piec w temp. 200 st. przez ok. 20 min.
Podawać jako przekąskę lub dodatek do drugiego dania.
Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:

4 komentarze:

  1. Ja lubię pieczoną dynię ale moje dzieci już samej takiej nie zjedzą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam to szczęście, że moje dziecko uwielbia dynię pod każdą postacią :)

      Usuń
  2. A moje dzieci jakoś tak różnie. Młoda nie chce, młody zupę zje, zje też pieczoną, ale już mniej chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ogólnie zajada się gotowanymi na parze i pieczonymi warzywami. Szkoda tylko, że tak niewiele surowych może jeść, a te, które może, akurat za bardzo jej nie smakują.

      Usuń