środa, 10 października 2012

Keks jaglany

                                       

O właściwościach kaszy jaglanej można by mówić wiele. W sezonie jesienno- zimowym jest szczególnie ważna, ponieważ dzięki zasadowemu odczynowi, ociepla organizm oraz pomaga przy przeziębieniu i chorobach dróg oddechowych, gdyż pomaga w odśluzowaniu organizmu. Szkoda, że nadal jeszcze wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu. 
Pomysł na keks jaglany zaczerpnęłam z bloga Asi. Oryginalny przepis pochodzi ze strony dziecisawazne.pl i uważam, że jest on rewelacyjny. Tradycyjnie, przepis podaję z niewielkimi modyfikacjami, natomiast po oryginał odsyłam na wyżej wymienione strony.

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 duże jabłka
2,5 szklanki wody
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta imbiru
1 banan
duża ilość dozwolonych bakalii- u mnie z racji ograniczonych możliwości:
2 spore garście żurawiny suszonej
2 spore garście moreli

Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Zalać wodą, dodać 1 łyżkę cukru i ugotować kompot. Całość zmiksować. Odmierzyć 3 szklanki napoju (w razie potrzeby dolać wody) i zagotować. Dodać przepłukaną i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem do miękkości. Banana pokroić w kostkę. Bakalie posiekać w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem z kaszą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować. Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 30-40 min. Podawać po ostudzeniu.
Smacznego!




Przepis dodaję do akcji:


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Whiness, dziękuję :) Nie ma to jak połączenie zdrowia i smaku :)

      Usuń
  2. Wciąż się zaskakuję nowymi przepisami, które chciałabym wypróbować! Super zdrowy deser a nawet II śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama Alergika, mi też ciągle brakuje czasu, żeby wypróbować wszystko, co mnie zainteresuje na blogach :) Z przepisu wychodzi dość duża porcja, więc my jednego dnia jedliśmy na deser, a drugiego dnia na drugie śniadanie :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, lubię takie nietypowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boregi, dziękuję i zachęcam do wypróbowania! :)

      Usuń