piątek, 27 kwietnia 2012

Szparagi na dwa sposoby



Sezon szparagowy w pełni! Można to zobaczyć nie tylko na straganach, ale też na blogach. Widać, że każdy stara się, jak może, aby do końca nacieszyć się tym wdzięcznym i smacznym warzywem. 
Wczoraj, mój mąż zrobił mi szparagową niespodziankę i po pracy przyszedł z pięknymi pęczkami szparagów ekologicznych. Czym prędzej zabrałam się za ich przygotowanie. Nie mogłam się zdecydować na żadną konkretną potrawę, a zatem zrobiłam dwie najprostsze i najbardziej popularne wersje-szparagi pod beszamelem, oczywiście w wersji dla alergików  (źródło)  i szparagi z zasmażką. Obie wyszły smaczne, a zatem jak zwykle zachęcam do wypróbowania.

Szparagi pod beszamelem
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
2 łyżki margaryny bezmlecznej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szklanka zimnej wody
sól, pieprz, cukier gałka muszkatołowa

Szparagi umyć, ostrugać i obciąć zrogowaciałe końcówki. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać pół łyżeczki cukru i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sos beszamelowy. Na patelnię wsypać mąkę i dodać margarynę bezmleczną. Kiedy utworzy się jednolita masa, powoli wlewać zimną wodę, jednocześnie mieszając. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i jeszcze przez chwilę gotować. Szparagi odsączyć z wody, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem beszamelowym. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 20 minut.
Smacznego!



Szparagi z zasmażką
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
70 g margaryny bezmlecznej
bułka tarta
sól
cukier

Szparagi umyć, ostrugać i obciąć zrogowaciałe końcówki. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać pół łyżeczki cukru i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. W tym czasie przygotować zasmażkę. Masło roztopić na patelnię, dodać bułkę tartą i zasmażać przez chwilę, aż do uzyskania "złocistego" koloru. Szparagi odsączyć z wody, wyłożyć na talerzyk i polać zasmażką.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. It's hard to come by well-informed people about this subject, but you sound like you know what you're talking about!
    Thanks

    Feel free to surf to my web page; Individual dental plan

    OdpowiedzUsuń