niedziela, 27 maja 2012

Domowy cukier waniliowy




Pewnie większość z blogerów wie, jak zrobić własny cukier waniliowy, ale jako, że ja sama, jeszcze rok temu, nie miałam o tym zielonego pojęcia, wierzę, że są osoby, którym pomysł może się przydać. Domowy cukier waniliowy jest świetnym rozwiązaniem i to nie tylko dla alergików. Przede wszystkim jest zdrowy, naturalny i nie zawiera sztucznych dodatków. Ponadto, jego smak i aromat, mimo, że nieco inne, od popularnych cukrów wanilinowych, nabywanych w sklepach, są dużo bardziej przyjemne.

Składniki:
1 laska wanilii
2 szklanki cukru

Wanilię przekrawamy wzdłuż, wydobywamy ze środka ziarenka i mieszamy z cukrem. Przekrojoną laskę wanilii, dzielimy na kilka mniejszych części i również dodajemy do cukru. Zamykamy w szczelnym pudełku lub słoiku na okres ok. 2,3 tygodni. Można go dodawać do ciast, deserów, naleśników, itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz