wtorek, 8 maja 2012

Warzywa z patelni, czyli pomysł na zdrową i niskokaloryczną kolację



Zjedzenie smacznej i niskokalorycznej kolacji, podczas diety bez nabiału jest naprawdę trudne. Dlatego postanowiłam wymyślić coś pysznego, coś zdrowego i coś w sam raz na dietetyczną kolację. Danie, mimo, że składa się głównie z warzyw, jest naprawdę sycące,  a przy tym, oczywiście, zawiera mnóstwo witamin.

Składniki:
1 marchew
1/2 cukinii
4 garście posiekanej kapusty pekińskiej
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
30 dag wędliny
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy

Marchew zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodać posiekaną kapustę pekińską i smażyć chwilę, aż będzie chrupiąca. Cebulę posiekać, cukinię pokroić w półplasterki, wędlinę pokroić w kosteczkę. Wszystko wrzucić na patelnię i chwilę smażyć, a następnie dusić pod przykryciem tak długo, aż warzywa będą miękkie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mniam pyszny pomysł, często jadamy takie warzywa z ryżem na obiad, na kolację też się nadadzą, pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez jadam na obiad w wersji z ryzem, kurczakiem i innymi warzywami, ale to bardziej smakuje jak bigosik bez przecieru pomidorowego ;) Wiosna dzisiaj przepiekna :)

    OdpowiedzUsuń