czwartek, 17 maja 2012

Farfalle z pesto bazyliowym



Uwielbiam makarony pod każdą postacią. Nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Są nie tylko smaczne, ale też i szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawiam kolejną propozycję tego dania, tym razem z pesto bazyliowym. Pewnie nie wszyscy widzą, że bazylia ma silne właściwości przeciwzapalne, działa uspokajająco i pozytywnie wpływa na układ trawienny, a ponadto zawiera szereg cennych witamin. Warto więc włączyć ją na stałe do naszego menu. Jeśli zostanie Wam pesto, możecie je zamrozić lub użyć następnego dnia do sałatki lub jako pastę na kanapki.

Składniki:
ok. 200 g makaronu farfalle
25 g liści bazylii (u mnie 1 cała doniczka)
1/2 ząbku czosnku
30 g pestek dyni
50-60 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz

Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 12 minut. Bazylię, pestki dyni i czosnek zmiksować, a następnie powoli wlewać oliwę, cały czas miksując. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, wymieszać z pesto i wyłożyć na talerze.
Smacznego!

Źródło




2 komentarze:

  1. mmmm wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale max! ;) Zrobię takie na pewno, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń