wtorek, 26 czerwca 2012

Pierogi z jagodami



Nawet nie wiecie, jak się cieszę, że zaczął się sezon jagodowy! Bardzo na niego czekałam, bo akurat w ubiegłym roku nie zrobiliśmy żadnych zapasów tych wdzięcznych owoców. Dlatego też, jak tylko dowiedziałam się, że w lesie pojawiły się pierwsze jagódki, wyciągnęłam męża na łowy :) Przez godzinę nazbieraliśmy prawie litr jagód, a satysfakcja o wiele większa, niż z tych, zakupionych na targu :)
Od dawna marzyłam o pierogach z jagodami, a zatem przygotowałam je jako pierwsze. Wyszły pyszne, aż rozpływały się w ustach! Jeśli tylko jutro dopisze pogoda, wybieramy się znowu do lasu, bo wszystko, co jagodowe- uwielbiam :) Przepis dodaję do akcji: Jagodowo nam 4! i Rośliny jadalne polskiej łąki i lasu- edycja letnia.

Składniki (na ok. 45 pierogów):
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka bardzo gorącej wody
2-3 szczypty soli
ok. 0,5 litra jagód
cukier

Mąkę przesiać przez sitko i wysypać na stolnicę. Dodać szczyptę soli i wymieszać. W mące zrobić zagłębienie, wlać gorącą wodę, wymieszać łyżką i wyrobić ciasto. Rozwałkować cieniutko, w razie potrzeby, podsypywać mąką i wycinać kółka. Na każde nałożyć ok. 2 łyżeczek jagód, posypać 1/2 łyżeczki cukru i zlepić brzegi. Jeśli ciasto nie chce się lepić, można smarować brzegi kółka pędzelkiem, namoczonym w ciepłej wodzie. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do momentu, aż ciasto będzie miękkie. Można podawać posypane cukrem lub polane śmietaną roślinną.
Smacznego!







2 komentarze:

  1. Ło matecko! Chyba się zaślinię ;)Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam na jagódki, bo dzisiaj zebraliśmy kolejne 2 litry :)

      Usuń