wtorek, 19 czerwca 2012

Razowe rogaliki marchewkowe



Uwielbiam  rogaliki, chyba pod każdą postacią. Zwykle robiłam drożdżowe, ale ostatnio staram się coraz częściej wykorzystywać w wypiekach mąkę razową. Z przyjemnością więc wypróbowałam przepis na rogaliki marchewkowe, znalezione na blogu. Rogaliki wyszły przepyszne, wręcz rozpływały się w ustach i znikały z talerza w błyskawicznym tempie. Dodatkowym atutem jest to, że są na pewno zdrowsze, niż te z białej mąki, bez marchewki, ale za to z dużą ilością cukru. Gorąco polecam!
Przepis dodaję do akcji: Piekę pełnoziarniście.

Składniki:
200 g marchwi
1-1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności marchewki)
1 szklanka mąki pszennej razowej
2-3 łyżki cukru
200 g margaryny bezmlecznej
konfitura dozwolona (ja użyłam różanej)

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąki i cukier wsypać do miski. Dodać masło i zacząć ucierać rękoma. Dodać marchewkę i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić ją na 4 części, Każdą z części rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 3 mm (w razie potrzeby podsypywać mąką) i wycinać trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę i zwijać od podstawy aż do wierzchołka, rogi delikatnie zagiąć, nadając kształt rogala.
Rogaliki wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 30-35min. Można podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. bardzo mi się podoba Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam okazję skosztować rogalików z tego przepisu - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń