Tarta z jabłkami tak nam zasmakowała, że postanowiłam stworzyć coś wytrawnego na bazie kruchego ciasta. I tak oto powstała jesienna tarta z brokułami, która urzekła mnie swoim smakiem :) Robi się ją naprawdę szybko, a wygląda na tyle ładnie, że można ją upiec nie tylko na zwykłą kolację, ale też wtedy, kiedy spodziewamy się gości.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g margaryny bezmlecznej
75 ml zimnej wody
1 łyżeczka soli soli
Nadzienie:
kilka sporych różyczek brokuła (ok. 100-150 g)
1 duża cebula
kilka plasterków szynki
sól, pieprz, zioła prowansalsie
1 łyżka oliwy do smażenia
Sos:
3/4 szklanki śmietany owsianej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki otrębów owsianych
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać schłodzoną margarynę, sól i posiekać nożem. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oliwie. Ciasto wyłożyć na blachę posypaną mąką, nakłuć widelcem i posypać otrębami. Wyłożyć na nie cebulę, a następnie rozdrobnione różyczki brokuła i pokrojoną szynkę. Śmietanę owsianą wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Sos wylać na tartę. Piec w temp. 190 st. przez ok. 40 min. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:

O proszę jaka smakowita! Właściwie to można zrobić taką z różnymi warzywami:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Tak się składa, że akurat miałam ochotę na brokuły :)
Usuńapetyczna
OdpowiedzUsuńDusia, dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Nieskromnie powiem, że rzeczywiście była pyszna ;)
UsuńJaka margaryna bezmleczna będzie najlepsza?
OdpowiedzUsuńA co można dać zamiast bezmlecznego masła i śmietany owsianej :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie. Co zamiast śmietany owsianej? Pewnie trudno z tego zrezygnować
OdpowiedzUsuń