środa, 17 października 2012

Tarta z brokułami


Tarta z jabłkami tak nam zasmakowała, że postanowiłam stworzyć coś wytrawnego na bazie kruchego ciasta. I tak oto powstała jesienna tarta z brokułami, która urzekła mnie swoim smakiem :) Robi się ją naprawdę szybko, a wygląda na tyle ładnie, że można ją upiec nie tylko na zwykłą kolację, ale też wtedy, kiedy spodziewamy się gości. 

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g margaryny bezmlecznej
75 ml zimnej wody
1 łyżeczka soli soli

Nadzienie:
kilka sporych różyczek brokuła (ok. 100-150 g)
1 duża cebula
kilka plasterków szynki
sól, pieprz, zioła prowansalsie
1 łyżka oliwy do smażenia

Sos:
3/4 szklanki śmietany owsianej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 łyżki otrębów owsianych

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać schłodzoną margarynę, sól i posiekać nożem. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oliwie. Ciasto wyłożyć na blachę posypaną mąką, nakłuć widelcem i posypać otrębami. Wyłożyć na nie cebulę, a następnie rozdrobnione różyczki brokuła i pokrojoną szynkę. Śmietanę owsianą wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Sos wylać na tartę. Piec w temp. 190 st. przez ok. 40 min. Podawać na ciepło.
Smacznego!



Przepis dodaję do akcji:


9 komentarzy:

  1. O proszę jaka smakowita! Właściwie to można zrobić taką z różnymi warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Tak się składa, że akurat miałam ochotę na brokuły :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Nieskromnie powiem, że rzeczywiście była pyszna ;)

      Usuń
  3. Jaka margaryna bezmleczna będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
  4. A co można dać zamiast bezmlecznego masła i śmietany owsianej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie. Co zamiast śmietany owsianej? Pewnie trudno z tego zrezygnować

    OdpowiedzUsuń