piątek, 23 marca 2012

Makaron penne z kurczakiem i brokułami w sosie smietanowym- dla alergików i nie tylko



Jako wielka fanka makaronów, bardzo ubolewałam nad tym, że nie mogę zrobić tradycyjnego sosu. Okazało się jednak, że ze śmietanki owsianej również można wyczarować cudo. Sos smakował przepysznie, nawet mojemu mężowi, który nie jest na diecie. Zachęcam do spróbowania, bo do mojego codziennego menu, to danie wchodzi już na stałe.

Składniki:
1 filet z piersi z kurczak
1 śmietanka owsiana BIO
5, 6 różyczek brokuła
ok. 200 g ( w zależności od apetytu) makaronu penne z pszenicy durum
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
sól, pieprz, majeranek, oregano
olej do smażenia

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i napanierować. Zostawić na 10 minut. Następnie podsmażyć na oleju. Cebulę drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę i dodać do mięsa. Kiedy cebula będzie miękka, dodać pokrojonego drobno brokuła i całość dusić pod przykryciem, aż zmięknie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso zalać śmietanką owsianą i dusić jeszcze przez ok. 5 minut. Makaron wyłożyć na talerz i polać sosem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A hgdzie kupujesz to mleko owsiane, jest w jakimś markecie czy tylko w sklepie ze zdrową żywnością

    OdpowiedzUsuń