piątek, 2 marca 2012

Risotto z kurczakiem


Mój ulubiony obiad :) Jest w nim wszystko to, czego potrzebuje karmiąca mama, a przy tym robi się go bardzo szybko. Jeden garnek, a są w nim białko, węglowodany, warzywa i tłuszcze. Zdrowo i pożywnie.  Jako, że moje zapasy z ogródka się skończyły, stosuję mrożonki, które są zdrowsze od jarzyn kupowanych w marketach. W dzisiejszym wydaniu bez bulionu, z którego z wiadomych względów musiałam zrezygnować.

Składniki:
1 woreczek ryżu
1 pierś z kurczaka
1 cebulka
1 opakowanie mrożonych warzyw ( u mnie była mieszanka: brokuł, marchewka, kalafior)
1 puszka kukurydzy
oliwa do smażenia
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i majerankiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie podsmażyć ją na patelni. Dodać cebulę i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Dodać opakowanie warzyw mrożonych i dusić do momentu, aż będą miękkie. Dodać ryż i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz