wtorek, 17 kwietnia 2012

Zupa brokułowa z kaszą jaglaną


Przepis pochodzi ze strony www.malyalergik.pl. Idealny dla osób, które tak jak ja nie mogą użyć wywaru z mięsa oraz warzyw, z których można ugotować bulion (pietruszka, seler, por). Zupka nadaje się zarówno dla mamy, jak i niemowlaka. Jest smaczna i sycąca.

Składniki:
pół główki brokuła
1 kalarepa
1 jabłko
ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej
sól

Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować w 2/3 szklanki wody. Brokuła umyć, kalarepę i jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Warzywa ugotować w małej ilości wody. Kiedy będą miękkie, dodać kaszę jaglaną i wszystko zmiksować. Dolać wody przegotowanej w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (osoby nieuczulone).
Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, z malegoalergika, ciekawe, czy mój ;) Nie, nie mój, ja bym nie połączyła warzyw z owocami. W każdym razie wygląda na smaczną :)

    OdpowiedzUsuń