wtorek, 8 maja 2012

Muffiny owsiane z bakaliami



Z całą pewnością mogę stwierdzić, że są to najlepsze muffiny, jakie kiedykolwiek jadłam. Puszyste, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, o orzechowym aromacie i z delikatną morelową nutką. Po prostu pycha! Idealne zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Są zdrowe i pożywne, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia :) Przepis nieco zmodyfikowany, dodaję do akcji: Kinder Party i Czas na piknik 2012.
Składniki na 12 muffinek:
Suche:
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
Mokre:
0,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
4 łyżki oleju

0,5 szklanki dowolnych bakalii (u mnie tylko dozwolone suszone morele)

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. W drugiej miseczce wymieszać składniki mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać (konsystencja powinna być bardzo gęsta). Dodać posiekane drobno owoce i ponownie lekko wymieszać. Nałożyć do papilotek, umieszczonych w formie na muffiny.
Piec 20 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Prawdziwa z Ciebie Muffinkowa Mama, śliczne te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadmiar płatków owsianych i chętnie wypróbuję Twoje muffiny:) Jak ładnie urosły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadmiar? Ja zużywam ponad paczkę tygodniowo :) Uwielbiam wszystko z płatkami owsianymi :)

      Usuń
    2. Ja na okrągło kupuję:)ale ponieważ ostatnio orkiszowe królują, owsiane czekają:)

      Usuń
  3. Ekstra przepisy - takiej strony mi było potrzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, marchewkę zastąpiłam dynią, mąkę pszenną - owsianą i gryczaną i wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, marchewkę zastąpiłam dynią, mąkę pszenną - owsianą i gryczaną i wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń