niedziela, 17 czerwca 2012

Bagietki pszenne



Miałam mieć dzisiaj wolne od kuchni. Tak postanowiłam, ale najpierw okazało się, że zostało nam tylko kilka kromek chleba, a potem po obiedzie, nabraliśmy ochoty na coś słodkiego. Tym sposobem, z moich planów nici :) Mimo wszystko, nie żałuję, bo gotowanie i pieczenie sprawia mi coraz większą przyjemność. Szkoda tylko, że dużo mniej przyjemne jest zmywanie, po wcześniejszym wojowaniu w kuchni. Chyba czas pomyśleć o zmywarce, a może przede wszystkim o miejscu na dodatkowy sprzęt w kuchni? ;)
Wracając do tematu, "problemy" żywieniowe zostały rozwiązane w niecałą godzinę, potem było tylko pieczenie. Na deser wyczarowałam przepyszne rogaliki z mąki razowej, na które przepis pojawi się w najbliższym czasie. Natomiast na kolację upiekłam pszenne bagietki.  Miałam o nich napisać jutro, ale zorientowałam się, że już dzisiaj kończy się akcja na Domowe Pieczywo dla Alergika, dlatego też zmobilizowałam się i oto przepis.

Składniki:
390 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
10 g świeżych drożdży
200 ml gorącej wody
olej do posmarowania

Mąkę przesiać przez sitko. Drożdże rozkruszyć w osobnej miseczce i posypać cukrem. Odstawić do momentu, aż się rozpuszczą. Do mąki wlać gorącą wodę i wymieszać. Dodać drożdże, sól i zacząć wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Uformować bagietki (dwie krótsze lub jedną dłuższą), zrobić nacięcia i piec w piekarniku w 220 st. przez ok. 30 min.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Jakie mięciutkie! Dawaj je zaraz na Durszlak bo czas ucieka! Tę akcję koniecznie powtórzę jesienią, ale będziemy mieć pieczywa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, pierwszy raz tu jestem :)
    Czy mogłabyś mi podpowiedzieć jak zrobić tort bezglutenowy i bezmleczny? Na ciasto pomysł jakiś tam mam, ale z masą gorzej... Z góry dziękuję

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Clatite, witaj :)
    Jakiś czas temu robiłam ten tort: http://dietabezmleczna.blogspot.com/2012/04/tort-dla-alergikow-i-nie-tylko.html
    Jak dla mnie był bardzo dobry, choć mocno słodki :) Jeśli masz pomysł na ciasto, to możesz po prostu wykorzystać masę z tego przepisu, a ciasto zrobisz według własnej inwencji kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za odpowiedź :) Czy za słodka była masa czy ciasto? Bo może mniej cukru dam. Czy kleik ryżowy taki gotowy czy ty jakoś sama robisz? Nie mam doświadczenia, mój bratanek od niedawna jest na tej diecie i chcę, aby wszystkie dzieci na imprezie mogły jeść tort.

    OdpowiedzUsuń
  5. Clatite, ja bym mimo wszystko nie zmniejszała ilości cukru. Tort był słodki, ale raczej nie przesadnie. Co do kleiku ryżowego, to użyłam zwykły kleik dla niemowląt z Nestle- taki błyskawiczny.
    Patyska, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń