niedziela, 24 czerwca 2012

Grahamki



W pieczenie własnego pieczywa wciągnęłam się na dobre. Każdego dnia przygotowuję coś innego. Czasami są to bułeczki, innym razem chleb, ale zawsze jest zdrowo i bez ulepszaczy. Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby zapachu świeżego pieczywa, który wydobywa się z piekarnika, by po chwili rozprzestrzenić się na cały dom. W moim domu rodzinnym, nie piekło się pieczywa, zawsze jedliśmy kupne. Jednak ja uwielbiam ten zapach,  bo kojarzy mi się z ciepłem i czymś, do czego chce się wracać. Chciałabym, aby był to jeden z zapachów, który mojej córeczce będzie się kojarzył z domem...
Dzisiaj przedstawiam grahamki, o fantazyjnych kształtach, ze sporą ilością otrębów.
Przepis dodaję do akcji: Piekę pełnoziarniście.

Składniki:
280 g mąki pszennej razowej
85 g mąki pszennej
80 g otrębów (u mnie orkiszowe)
15 g drożdży
260 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Drożdże zasypać cukrem i odstawić aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać mąki, otręby i sól. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (ok. 1 godz.).
Ciasto podzielić na 10 równych części i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez ok. 20-25 min.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Są śliczne. Zdradzisz jak osiągasz takie fajne kształty? : )
    Dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata, dziękuję :) Hmm, nie wiem czy będę umiała wytłumaczyć, jeśli nie zrozumiesz, to daj znać, przy najbliższej okazji zrobię zdjęcia :)
    Najpierw z części ciasta przeznaczonej na 1 bułeczkę, lepię wałeczek o długości ok. 30 cm. Następnie zawiązuję go na kształt supełka, jednak nie zaciskam do końca. Jedną końcówkę przekładam pod spód, a drugą na wierzch, tak aby utworzył się taki właśnie wianuszek. Pewnie zawile to opisałam, ale robi się je naprawdę łatwo :)

    OdpowiedzUsuń