środa, 27 czerwca 2012

Parfait z wątróbek drobiowych







Był czas, kiedy nie przepadałam za wątróbką. Zmieniło się to od momentu, kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy sama. Od tej pory polubiłam ją nie tylko solo, ale też w innych potrawach. 
Wszystkie mamy karmiące małych alergików wiedzą, jak trudno jest przygotować coś na kanapki, dlatego parfait z wątróbek jest moją kolejną propozycją, która będzie odpowiednia także dla innych członków rodziny. Ten niby pasztet jest smaczny, zdrowy i prosty w wykonaniu, a można go przechowywać przez kilka dni w lodówce. Spróbujcie sami!

Składniki:
40 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oleju+ 1 łyżka do smażenia
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
sól, pieprz

Wątróbki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, jednocześnie usuwając wszelkie błonki. Podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cebulę obrać, pokroić i dodać na patelnię. Dodać majeranek, pieprz i smażyć przez chwilę, a następnie dusić pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Całość zmiksować. Dodać sól, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pozostałe przyprawy oraz 3 łyżki oleju. Całość ponownie zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Zdrowe :) A jaką dałaś wątróbkę - kurzęcą czy indyczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, użyłam kurzej, ale z indyka też byłaby dobra.

      Usuń
  2. a czy mozna jakos obejsc cebule i czosnek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można ;) Tylko w takim zestawieniu pasta jest po prostu smaczniejsza.

      Usuń