poniedziałek, 15 października 2012

Bułeczki razowe z owsianką


Kolejne bułeczki, które miałam okazję wypróbować, pochodzą z Pracowni Wypieków. Chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze i zawartość płatków owsianych, to walory, które przemawiają za tym, aby piec je częściej. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:
200 g mąki pszennej razowej
300 g mąki pszennej białej
200 g ugotowanych płatków owsianych
300 ml wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru

Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 min. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz (do momentu podwojenia objętości). Ciasto podzielić na ok. 10 równych części i uformować bułeczki. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące, można posmarować dłonie olejem (lepiej nie podsypywać mąką). Bułeczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać je płatkami owsianymi i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 20 min.
Smacznego!

Uwaga!
Aby uzyskać 200 g owsianki, należy użyć ok. 100 g płatków, zalać je wodą i ugotować.



3 komentarze: