poniedziałek, 1 października 2012

Chlebek dyniowy


Nie chciałabym być zbyt monotematyczna i mam nadzieję, że nie znienawidzicie mnie za pojawiające się ostatnio wyłącznie przepisy z dynią, ale tak to już bywa, jak zbierze się z ogródka okazy mające przeszło 20 kg. Niestety, ale rozkrojona dynia nie może zbyt długo czekać na spożycie, a tak wielkie warzywo nie tak łatwo jest skonsumować ;) Dlatego też w mojej kuchni króluje ostatnio pomarańcz.
Dzisiaj zapraszam na chlebek dyniowy. Przepis pochodzi ze strony. Ja upiekłam go w maszynie do pieczenia chleba, natomiast Wam przedstawię przepis oryginalny. Chlebek jest bardzo smaczny. Dzięki zawartości dyni, jest wilgotny, przez co dłużej pozostanie świeży. Pasuje zarówno do dżemu, jak i wędliny.

Składniki:
250 g puree dyniowego (świeżej musi być więcej)
400 g mąki pszennej
10 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki brązowego cukru

Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Ugotować na parze i zmiksować. Do miseczki wsypać rozkruszone drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki wody. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać zaczyn, puree z dyni i wyrobić ciasto. W zależności od soczystości dyni, ciasto może  wymagać dodania odrobiny wody lub podsypania mąką (ciasto w trakcie wyrabiania musi odchodzić od ręki). Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż do momentu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta. Włożyć do natłuszczonej keksówki,  podsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w piekarniku w temp. 230 st. przez 25-30 min. Studzić na kratce.
Smacznego!



Przepis dodaję do akcji:








3 komentarze:

  1. Ekstraśny, a jako, że dyń mam kilka, to na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzę, że chlebek wykonany w automacie do chleda, chętnie spróbuję, bo akurat mam dynie :-)

    OdpowiedzUsuń