sobota, 10 marca 2012

Racuchy bez mleka


Lubię obiady na słodko. Zazwyczaj serwuję je na drugie danie. Racuchy znalezione na stronie Kwestii Smaku są idealne. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam i w dodatku bez mleka. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą. Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie. Zrobić zagłębienie w mące, wsypać cukier, wlać olej, a następnie powoli dodawać zaczyn, mieszając dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie (wg. oryginału ok. 4-5 minut, ja robiłam to krócej). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Na patelnię wlać olej na wysokość ok. 3-4 cm. Nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć na gorącym oleju  z obydwu stron do zarumienienia (ok. 2 minuty każdą stronę). Racuchy wykładać na papierowe ręczniczki. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym lub konfiturą.
Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Świetne, na pewno zrobię. Wysoko ten olej trzeba lać, to już prawie pączki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patyska, szczerze mówiąc ja aż tyle nie lałam i nie byly surowe w srodku, ale to już kwestia do wypróbowania :) Ale racuszki są palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wyprobowałam :) Wyrosły pięknie. Nawet smakowały na drugi dzień na zimno, prawie jak pączki ;)
    Zastanawiam się czy nie wrzucić następnym razem jabłek w plasterkach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, można dodać jabłka :) Cieszę się, że racuszki smakowały :)

      Usuń
  4. pycha, pycha!!!! dziekuje za przepisy! racuszki pyszne na cieplo,ale na zimno jeszcze smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i cieszę się, że wypiek był udany :)

      Usuń
  5. Na ile osób jest ta porcja? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinkowa Mamo, wczoraj pierwszy raz natrafiłam na Twoją stronę i jestem z tego bardzo zadowolona :)
    Dzisiaj już korzystam z pierwszego Twojego przepisu - właśnie smażę racuszki :) Są przepyszne, wspaniałe :)
    Po 4 mies. ścisłej diety to "niebo w gębie".
    Pozdrawiam i dziękuję za prowadzenie tak potrzebnego bloga! Na pewno skorzystam z niejdnego przepisu!
    K.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ktoś próbował inną mąkę niż pszenna? U nas musi być bezglutenowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś właśnie spróbuję z gryczaną bo też bezglutki jesteśmy :) dam znać co wyszło :)

      Usuń
  8. są - gryczane racuszki :) wszystkim w domu posmakowały bez wyjątku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Racuchy bardzo smakowite.Ja zmniejszyłam porcję do połowy i użyłam suchych drożdży oraz dodałam troszkę aromatu miałam akurat z pomarańczy. Trzeba tylko dodać żeby na patelni nie wkładać za dużo moje tak urosły ze nie mialam jak przekręcić. Z połowy porcji wyszło 12szt.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię. Później napiszę czy smakowały tym moim lasuchom

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły fantastyczne. Ważne, że bez mleka, bo mam Wnusie alergiczna. Super. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis, z pewnością wypróbuję. Moje dziecko właśnie mleka krowiego nie toleruje i ma specjalną dietę

    OdpowiedzUsuń
  14. spróbuję sobie tych racuchów to naprawdę pysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  15. A jeśli maleństwo jeszcze jest na mleku to nie ma raczej obaw, jeśli mama zrezygnuje z mleka krowiego to dziecko nie powinno mieć żadnych dolegliwości. Dużo informacji odnośnie karmienia piersią znajdziecie na https://www.lansinoh.pl/

    OdpowiedzUsuń