piątek, 1 czerwca 2012

Bułeczki pszenno-razowe





Ostatnio upieczone bułeczki tak nam zasmakowały, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam wypróbować, jak będą smakowały w połączeniu z mąką razową. Okazało się, że przepis jest tak dobrze skonstruowany, że można go poddawać różnym modyfikacjom. Zachęcam do wypróbowania również tej wersji. Jeśli macie ochotę, możecie posypać bułeczki pestkami dyni, słonecznika czy siemienia lnianego. Przepis dodaję do akcji: Domowe Pieczywo dla Alergika.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki pszennej razowej
5 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
500 ml wody
8 łyżek oleju

Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Odstawić do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę razową i pozostałe składniki. Wlać drożdże i wyrobić ciasto (ja wyrabiałam w maszynie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uformować bułeczki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić ostrym nożem nacięcie i piec w piekarniku w temp. 220 stopni przez ok. 10-20 min.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki, wykorzystam z pewnością Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Taka bułeczka na śniadanie do skarb.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Bułeczki są naprawdę pyszne i smakują zarówno na słodko- z konfiturą domowej roboty, jak i z wędliną, sałatą, rzodkiewką, etc. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkąd zamieściłaś ten przepis stosuję go w swojej kuchni, modyfikuję go w zależności od potrzeb i aktualnych stanów materiałowych ;), te bułki uratowały mnie od monotonii jedzenia pieczywa ryżowego. Moje dziecko nie toleruje laktozy, a ona jest niemal w każdym pieczywie ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klopsiula, współczuję ograniczeń w diecie. Tym bardziej cieszę się, że mogłam w jakiś sposób pomóc. Pozdrawiam!

      Usuń