czwartek, 11 sierpnia 2011

Ciasteczka francuskie z owocami

Czas narodzin dziecka wiąże się z częstymi odwiedzinami rodziny i przyjaciół. W końcu każdy chce zobaczyć, jak wygląda nowy członek rodziny. Później z kolei wszystkich ciekawi, jak rozwija się maleństwo. Jakże było mi przykro, kiedy "musiałam" piec ciasta dla gości, a później nie mogłam ich spróbować, ponieważ zawierały coś z zakazanych produktów. Dlatego też dzisiaj postanowiłam zrobić coś nie tylko dla gości, ale też dla siebie. Ciasteczka francuskie są tak pyszne, że rozpływają się w ustach, a ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki:
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (zawiera tylko tłuszcze roślinne)
1 duże jabłko
kilka sztuk brzoskwini w puszce
cukier
cynamon

Ciasto francuskie pokroić w kwadraciki o przekątnej ok. 4 cm (lub większe, wg. uznania). Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. Na jednej części kwadracików, wyłożyć pokrojone jabłko, posypać cukrem i cynamonem. Na drugą część wyłożyć pokrojoną brzoskwinię i posypać cukrem. Ciasteczka składamy na pół po przekątnej, tak, aby powstały trójkąciki. Wierzch posypać cukrem. Wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 st. aż do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz