czwartek, 25 sierpnia 2011

Pasztet



 Chyba największym problemem mamy karmiącej na diecie bezmlecznej jest zrobienie kanapki, która by smakowała. Może "kanapka" to zbyt wiele powiedziane, bo ta kojarzyła mi się zawsze z wieloma warstwami, a z racji tego, że moja córcia nie toleruje praktycznie żadnych warzyw nadających się na chlebek, mogę zapomnieć o kanapkach jeszcze przez rok. Wczoraj wpadłam na pomysł, aby zrobić pasztet. To mój debiut i z całą pewnością muszę się pochwalić, że udany, bo smakuje naprawdę wybornie. Dlatego też zachęcam do jego zrobienia :-)

Składniki:
1 pierś z kurczaka
40 dag wątróbki drobiowej
25 dag surowego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
pieprz, sól, majeranek
olej do smażenia

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Dodać do tego posiekaną cebulkę i dwa ząbki czosnku i dusić przez chwilę. Następnie dodać wątróbkę pokrojoną w kostkę i smażyć tak długo, aż się zetną. Całość doprawić i połączyć z namoczoną w wodzie bułką tartą. Wszystko zmiksować i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz