poniedziałek, 20 lutego 2012

Kopytka


Przepis na kopytka zna chyba każdy. Można je podawać zarówno z podsmażoną cebulką jak i na słodko. U mnie w domu preferowało się wersję z cynamonem i cukrem. I taką też uwielbiam. W pierwotnym przepisie były jajka, natomiast tutaj zastąpiłam je dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Idealny przepis, gdy zbliża się pora obiadu, a w lodówce nie kula się nawet przysłowiowe jajko. Skoro zasmakowały nawet mojemu mężowi- miłośnikowi kotleta schabowego- to znaczy, że przepis jest udany.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, cukier, cynamon
1/2 kostki margaryny bezmlecznej

Ziemniaki obrać i zagotować z niewielką ilością soli. Kiedy ostygną, zmiksować je, dodać mąkę ziemniaczaną i powoli dosypywać mąkę tortową, jednocześnie miksując. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze więcej mąki, w zależności od potrzeb. Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować dwa wałki i ścinać pod skosem, aby kopytka miały kształt romba. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Polać stopioną na patelni margaryną. Podawać z cukrem i cynamonem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz