poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa krem z kukurydzy


Za oknem szaro i zimno. Chciałoby się zjeść pyszną i rozgrzewającą zupkę. Te na wywarze- z wiadomego powodu- odpadają. Mało tego, moja córeczka z włoszczyzny "zupowej" toleruje tylko marchewkę i cebulkę. Trudno z tego cokolwiek wykombinować, ale dziś mi się udało. Krem z kukurydzy jest smaczny, delikatny i idealnie nadaje się na lekkie pierwsze danie.

Składniki:
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 marchewka
1 cebula
1 litr wody
kleik ryżowy
sól

Kukurydzę zblenderować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę przekroić na pół. Warzywa zalać wrzątkiem i gotować z solą ok. 10 minut, aż będą miękkie. Po tym czasie, wyciągnąć cebulę i całość jeszcze raz zmiksować. Zaprawić kleikiem ryżowym w zależności od preferowanej gęstości. Doprawić solą do smaku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz