piątek, 10 lutego 2012

Pierogi z mięsem


Uwielbiam pierogi :) Mogłabym je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Te pochodzą z przepisu mojej babci. Co prawda musiałam go nieco bardziej zmodyfikować na potrzeby diety, gdyż z całej włoszczyzny mogę jeść tylko marchewkę, ale mimo wszystko wyszły pyszne. Jeżeli Wy możecie jeść inne warzywa, to dodajcie tradycyjną włoszczyznę jak do rosołu. Podobnie jest z zielem angielskim i liściem laurowym- a nie mogę. Ale mimo okrojonego składu smakują wybornie! Zachęcam do ich spróbowania!


Przepis na ciasto na pierogi już kiedyś podawałam i można go znaleźć tutaj.


Składniki na farsz:
1 kg łopatki lub mięsa gulaszowego (ważne aby było w jednym kawałku w całości)
2 duże cebule
3 marchewki
1 łyżeczka soli
sól i pieprz do smaku

Mięso umyć, włożyć do niewielkiego garnka i zalać wodą. Dodać marchewki, pokrojoną w ćwiartki jedną cebulę i łyżeczkę soli. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie, posiekać i na odrobinie smalcu lub oleju podsmażyć drugą cebulę ( musi być dość spora). Kiedy mięso zmięknie, zmielić je przez maszynkę wraz z marchewką (farsz nie będzie aż tak suchy), dodać podsmażoną cebulkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie nakładać na ciasto, zlepić i gotować kilka minut do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie.
Podawać z podsmażonym boczkiem z cebulką.
Smacznego!

P.S. Jeśli zostanie Wam farszu, można go zamrozić i stosować jako pastę na kanapki. W takim wydaniu również jest pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz