środa, 29 lutego 2012

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami ziołowo- czosnkowymi


Nigdy nie miałam przekonania do zielonego groszku w postaci zupy, ale jako, że zup na wywarze w ogóle nie jadam, wymyślam sobie coraz to nowsze zupy krem z dozwolonych składników. Tę robi się naprawdę szybko, a w towarzystwie grzanek jest lekka i smaczna.
Źródło

Składniki na zupę:
1 puszka zielonego groszku
20 g cebuli
3 szklanki wodzy
sól, pieprz

Składniki na grzanki:
3 duże kromki chleba
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Groszek odcedzić z zalewy i zmiksować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać cebulę, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. W tym czasie chleb pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i podsmażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Na patelnię wrzucić grzanki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi i smażyć przez kilka minut do zarumienienia. Zupę przepuścić przez sitko. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą z grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz