poniedziałek, 19 marca 2012
Kotleciki jaglane z wegańskim sosem czosnkowym
Wróciłam! Przez tydzień byłam poza domem i w związku z tym miałam małą przerwę w gotowaniu. Jednak już dziś pełną parą wkroczyłam do kuchni i zrobiłam kotleciki jaglane, które doskonale pasują zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 marchewka
pół małej cebuli
olej do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Składniki na sos:
5,6 łyżek śmietany owsianej
pół ząbku czosnku
sól, pieprz, szczypta mięty
Kaszę jaglaną ugotować w szklance wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew oskrobać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wykładać na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony do zarumienienia. W tym czasie przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dodać szczyptę mięty i wymieszać. Danie można podawać z buraczkami lub surówką z ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci.. takie placuszki bardzo chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńPolecam połączenie kaszy jaglanej z ziarnami orkiszu, świetnie się uzupełniają zarówno pod względem smaku jak i tekstury :)
Pozdrawiam!
Dziękuję za podpowiedź. Na pewno skorzystam tej rady w przyszłości!
OdpowiedzUsuńNie wiem co robię źle, ale placuszki w ogóle nie chciały się przypiec, rozwalały się, za nic nie chciały się zespolić. Czy to może być wina tego, że kasza była zbyt wilgotna?
OdpowiedzUsuńUla
Ulko, myślę, że najprawdopodobniej to mogło być przyczyną. Moja kasza jest zwykle dość sypka.
Usuń