sobota, 25 lutego 2012

Muffinki bez jaj i mleka krowiego


Zanim przeszłam na dietę miałam niemalże manię pieczenia muffinek. Nic dziwnego, skoro słodkości uwielbiam, a chyba nie ma nic prostszego, jak zrobienie ciasta na te babeczki. Dzisiejsze pochodzą z przepisu Pinkcake i muszę się nieśmiało przyznać, że gdy kilka miesięcy temu po raz pierwszy je zrobiłam, nie wyszły mi tak, jak powinny. Widać, nie włożyłam w nie tyle serca, ile powinnam, bo kolejną próbę mogę zaliczyć do udanych.

Składniki:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju
1 szklanka mleka owsianego

Mąkę przesiać przez sitko, dodać suche składniki. W drugiej miseczce wymieszać składniki mokre i dolać je do suchych. Całość wymieszać łyżką. Nakładać w formę do muffinek i piec ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Aż się wierzyć nie chce, że z tak prostych składników, w dodatku bez jaj, wyszły tak sliczne muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agattekh mnie też to cały czas zaskakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niemieckie dzieci w szkole mowily ze muffiny smakuja jak amerykanskie . Dzis dodam jajko zobaczymy CZY BEDA SMACZNIEJSZE pozdr

    OdpowiedzUsuń
  4. A można dać mleko normalne ? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis dla alergików stąd mleko owsiane

      Usuń
  5. Ja dodaje mleko Bebilon Pepti,mojemu synkowi smakują bardzo....

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy można je zrobić z wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z wodą i wyszły, tylko trochę gorszy smak.

      Usuń
  7. A mi wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam!!:)polecam sa w stylu amerykańskich babeczek.Slodkie, zbite w środku. Dodałam do nich czerwonej porzeczki co złamało słodycz. MOIM zdaniem najlepsze na drugi dzien ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam zrobilam wszysyko z godnie z przepisem i sie zastanawiam czy maja byc takie w srodki wygladające jak zakalec

    OdpowiedzUsuń
  10. no niezbyt.. smak beznadziejny

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiecie co mi też pierwszym razem wyszedl zakalec kiedyś tajemnica babeczek jest taka ze składniki muszą być w jednakowej temperaturze pokojowej,mąkę trzeba przesiać najlepiej 2x i nie wolno ich długo mieszać tylko co kolwiek nawet dobrze jak są grudki nic się nie dzieje ja zawsze mieszam łyżka tylko tylko gdzie nie gdzie suchą mąkę widać potem w piekarniku i tak się łączą są świetne i puszyste.

    OdpowiedzUsuń