niedziela, 26 lutego 2012

Pieczeń z mięsa mielonego


Naszła mnie ochota na coś do kanapek. Tym razem postanowiłam zrobić mięso mielone pieczone w piekarniku, którego przepis pochodzi z blogu. Autorka podaje je na obiad, ja natomiast upiekłam je z dwóch porcji w dłuższej foremce w z przeznaczeniem na pieczeń kanapkową. Robi się ją naprawdę szybko, a zatem zachęcam do spróbowania, mimo, iż odrobinę zmieniłam wykonanie.

Składniki:
1 kg mięsa mielonego ( ja użyłam po połowie- mielonego drobiowego i wieprzowego)
2,3 marchewki
ok. 300 g brokuła
1 cebula
2 duże kromki czerstwego pieczywa
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek

Marchew oskrobać, brokuła umyć, ugotować je al dente. Pieczywo namoczyć na kilka minut w wodzie. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, dodać pieczywo i wymieszać. Marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, brokuła rozdrobnić widelcem, cebulę pokroić również w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa dodać do mięsa i wymieszać. Jeszcze raz przyprawić do smaku. Włożyć do foremki wysmarowanej olejem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Super przepis.Zrobiłam całą blaszke i odrazu znikła.

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) właśnie robię drugi raz

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis dla biednych daje się bułkę i namoczyć ją w mleku a nie w wodzie chleb tu w ogóle nie pasuje jest kwaśny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ile niemowlaczek nie jest uczulony na białko mleka, według mnie przepis idealny dla mamy karmiącej :)

      Usuń