czwartek, 23 lutego 2012

Ryż z jabłkami i posypką a'la crunchy


Wczoraj rano, jakby nigdy nic wyciągnęłam z zamrażalnika mięso na obiad. Usiadłam do laptopa i nastąpiło olśnienie- przecież dzisiaj jest post! Całe moje obiadowe plany legły w gruzach :-) Musiałam improwizować i zrobić coś z niczego, bo oprócz mięsa w lodówce nie było nic innego. Całe szczęście, że z porannych zakupów mój mąż przyszedł z siatką jabłek. 
Tę potrawę zna chyba każdy. Istnieje jej kilka wariacji. U mnie w domu jadało się ryż w wersji bezmlecznej, aczkolwiek polany jogurtem naturalnym. Pomysł z płatkami owsianymi pojawił się w trakcie robienia i muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył, ponieważ ryż był podobny w smaku do szarlotki. Wersję bez płatków i cukru zjadła nawet moja 10-miesięczna córeczka :-)

Składniki:
3 woreczki ryżu
6 jabłek
3/4 szklanki płatków owsianych
1 cukier waniliowy bio
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki cynamonu
50 g margaryny bezmlecznej

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć przez kilka minut płatki owsiane z cukrem. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Na dnie ułożyć 1,5 woreczka ryżu. Jako drugą warstwę wyłożyć jabłka. Posypać 1 łyżeczką cynamonu, połową cukru waniliowego i wyłożyć drugą warstwą ryżu. Całość posypać uprażonymi płatkami owsianymi, łyżeczką cynamonu i resztą cukru pudru. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Smacznego!

1 komentarz: