piątek, 24 lutego 2012

Wytrawne placuszki z płatków owsianych


Tym odkryciem jestem wprost zachwycona! Nie wiem dlaczego, ale choć płatki owsiane istnieją chyba od zawsze, ja dopiero od niedawna poznaję ich fantastyczne możliwości. Zwykle jadam śniadania na słodko, ale dzisiejsze na tyle mnie zachwyciło, że będę je serwowała o wiele częściej. Inspiracja pochodzi ze strony. Ja oczywiście musiałam nieco zmodyfikować przepis. Placuszki pięknie się smażyły, w ogóle nie przywierały do patelni, były pyszne i co najważniejsze- zdrowe!

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 niepełna szklanka wody
1/2 małej cebuli
1 marchewka
3 łyżki zielonego groszku
pieprz, sól
olej do smażenia

Płatki owsiane zalać wodą i wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać płatków owsianych. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Wykładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem w formie małych placuszków. Smażyć z dwóch stron do momentu zarumienienia. Można je podawać jako śniadanie bądź w formie obiadu z ulubioną surówką.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Płatki owsiane są doskonałe jak widać nie tylko na słodko :-) Muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Dzisiaj też zajadaliśmy je na śniadanie :)

      Usuń
  2. Placuszki wyglądają na bardzo apetyczne ;-)

    OdpowiedzUsuń